Klubbhistorie
Over hundre år med stolt idrettshistorie i Sandvika
Bærum Sportsklubb er et norsk idrettslag som holder til på AJ Arena på Kadettangen i Sandvika i Bærum kommune. Klubben er i dag en ren fotballklubb, men har tidligere organisert og drevet flere andre idretter og er norgesmester i både bandy og ishockey fire ganger.
Vår over 100 år gamle klubb ble stiftet av Harald Julsrud og Hans Larsen, som «Grane Fotballklubb», 26. mars 1910. Navnet ble endret til Grane Sportsklubb 6. september samme år, slik at også andre idretter kunne drives. Hopp, langrenn, friidrett, ishockey, boksing, orientering, bandy, håndball og kappgang er de idrettene som er blitt drevet aktivt gjennom klubbens historie, men i dag er det kun fotball som teller. Klubben vant fire norgesmesterskap med både bandylaget (1931, 1934, 1936 og 1949) og ishockeylaget (1936, 1937, 1939 og 1940), samt ett i håndball. Ishockeylaget opplevde også å bli seriemester to ganger. De opprinnelig draktfargene var røde og hvite, men ble alt i 1911 endret til gult og svart. Varianter av bortedrakten er hjemmedrakten med hvite bukser eller bortedrakten med svarte bukser.
5. november 1945 slo Grane seg sammen med Sandvika Arbeideridrettslag (stiftet 1927) og Sandvika Idrettslag (stiftet 1944), under navnet Grane-Sandvika. Det nye navnet ble ikke godkjent av NIF og ble etter påbud endret til Idrettslaget Mode den 18. desember 1946. På klubbens halvårsmøte 21. april 1969 ble det bestemt å endre navnet til Bærum Sportsklubb.
Nyere historie
En av klubbens mest minneverdige hendelser i nyere tid var da fotballaget i 1980 for første gang rykket opp til landets nest øverste divisjon (den gang annendivisjon). De hadde vært der tidligere, før annen verdenskrig, men ligaen var da ikke landsdekkende. På laget var en av norsk fotballs første afrikanere, «Peggy» Joof fra Gambia, som var en stor profil både i klubb og lokalmiljø. Et annet stort øyeblikk var da Vålerenga ble slått ut i tredje runde av cupen med 3-2 i 2004 på Kadettangen.
Bærum Sportsklubb var lenge kommunens ledende fotball-lag, frem til Stabæk startet sin klatring i divisjonssystemet på begynnelsen av 1990-tallet. Klubbene hadde lenge vært rivaler i kommunen om å sikre seg de beste spillerne og lokale talenter, og lokalderbyene samlet alltid mange tilskuere.
Klubben har tilhold på Sandvika stadion på vakre Kadettangen. Det som i dag er et svært godt kunstgressanlegg var arena for ishockey under de olympiske leker i 1952. (Kilde: Wikipedia)
KLUBBHUSET PÅ KADETTANGEN
Ønsket om et eget klubbhus, og planer rundet dette hadde hadde eksistert i mange år, og da tanken om et samarbeid med IL Tyrving om et felles klubbhus oppsto i 1976, begynte ting å skje. I 1977 ble kom man frem til at et aksjeselskap skulle skulle bygge et hus på 1600 m2 til 5,8 millioner. Men etter flere runder med kommunen ble man ikke levnet store forhåpninger om å få dette gjennomført.
I 1981 oppsto en ny ide rundt klubbhuset. Det hadde vist seg vanskelig å finansiere et så stort bygg som tidligere planlagt, at man nå heller ville bygge to separate hus som skulle henge sammen. På denne måten kunne man søke tilskudd til to hus, istedenfor bare et hus. Klubbene jobbet nå hver for seg med å få tegnet sine hus. I mars 1982 presenterte arkitekten Einar Olsen fra Høvik, tegninger av huset omtrent slik det står i dag. Byggemeldingen ble sendt inn til kommuen fra hver klubb separat i slutten av mars 1982. Kostnadsoverslaget for vårt hus var på 2,5 millioner kroner, alt inkludert.
Klarsignalet for å bygge ble gitt fra kommunen i desember 1982, og den endelige kontrakten på byggingen ble signert i februar 1983. Første spadetak ble tatt 11. april 1983, og dette ble markert med fotballkamp og terrengløp klubbene i mellom.
Klubbhuset ble tatt i bruk allerede i april 1984 til møter, og var endelig ferdig 2. mai 1984. Dette ble feiret med felles innflyttingsfest.
Klubbhuset på Kadettangen er fortsatt i dag et samlingssted for klubbens spillere, trenere, ledere og foreldre. På kveldstid er det yrende folkeliv på og ved klubbhuset, og det brukes til møter og sosiale arrangement. I tillegg er klubbhuset stedet klubbens administrasjon holder til i dag.
Det er ikke bare klubbens medlemmer som drar nytte av klubbhuset. Mange leier lokale hos Bærum SK til sosiale lag og møter. Dersom du ønsker et tilbud på leie av lokale i vårt klubbhus, klikk på linken - Leie av klubbhuset
SANDVIKA STADION
Den over 100 år gamle klubben kom, etter mange år på vandring, seg tilbake til Kadettangen for 15 års tid siden. Det er her vi hører til. På kanskje landets vakreste tomt ligger Sandvika Stadion og vår hjemmebane, rett ved Oslofjordens fineste øy Kalvøya. Stadion fikk nytt navn under serieåpningen sesongen 2010, og heter nå Sandvika Stadion. I forbindelse med opprykket til Adeccoligaen før sesongen 2012, ble Sandvika stadion rustet opp med blant annet nytt kunstgress og bedre tribunefasiliteter. Utenfor trener alle klubbens 700 fotballspillere, her spiller vi alle hjemmekampene og vi arrangerer en av landets største fotballturneringer for mini- og lillegutt/jente-klassene.
Banen på Kadettangen er etter manges mening en av de beste kunstgressbanene i landet. Flere av landets beste spillere sier til oss at dette er slik en kunstgressbane skal kjennes å spille på. Vi tror det kommer av en gunstig kombinasjon av faktorer, den ligger på grus – hele Kadettangen består jo bare av grus, den er nøyaktig lagt etter spesifikasjonene til produsenten med gummipad, gress, sand og gummikuler i riktig kombinasjon. Dessuten kjøres det mye varme inn i banen.
AJ ARENA
Høsten 2022 skiftet klubbens hjemmebane navn fra Sandvika Stadion til AJ Arena - etter at AJ Produkter Norge så verdien i den fantastiske eksponeringen her i Sandvika.
Klubben har vært med å fostre spillere og trenere som Marius Lundemo, Simen Juklerød, Vidar Davidsen, Lars Bohinen, Thomas Finstad, Thomas Rogne, Jørgen Hammer og Christer Basma
Junioravdelingen er en av landets fremste og har gjennom tidene stått for en stadig strøm av spillere til aldersbestemte landslag og kretslag, og nesten alltid gjort det bra i store turneringer som Norway Cup og Dana Cup. Jenter-96 vant Norway Cup 2009 i klasse T (delt med Fyllingen etter 0-0). Juniorlaget (G19) kom helt til semifinalen i NM (cupen) i 2010, før de ble slått ut av Rosenborg.
Sportsklubbens ungdomsfotball (fra 13 år) inkluderer både et satsnings- og et breddetilbud til unge spillere som er glad i fotball. Bærum Sportsklubb er en av få fotballklubber i Asker og Bærum som ikke har inngått samarbeidsavtale med Stabæk om spillerutvikling, og har de siste årene vist at de evner å utvikle gode lag og enkeltspillere som markerer seg – bl.a. ved Interkretslag i både G19 og G16-serien i 2015.
Bærum SK G19 Elite har markert seg svært solid i Interkretsserien de siste 5-6 årene, med 2 stk. sølv, 1 stk. bronse og 2 stk. 4.-plasser i perioden. I sesongen 2018 ble det nedrykk til nye Interkrets B.
Hovedtrener for Bærum SK G19 Elite er Trond Andersen (UEFA A) som også er ansatt ved Norges Toppidrettsgymnas Bærum.
Hovedtrener for Bærum Herrer A-lag er Knut Nielsen
Kilder: Baerumsk.no/Graneavisen