Tidligere spillere- Hvor er de nå? Markus Fjørtoft

Nummer to ut i serien «Tidligere spillere- Hvor er de nå?«, er Markus Fjørtoft. Som Wingate i første del, så er han en del av den sagnomsuste 94-årgangen som ble ledet av Tor Berntsen og Andre Solstad.

For øyeblikket spiller han i skotsk toppserie for Hamilton. Hjembyen til oppdagelsesreisende David Livingston som i dag har rundt 54.000 innbyggere og ligger mellom Edinburgh og Glasgow. Markus sin reise dit er bokstavelig talt lang og interessant, ikke ulikt reisene til nevnte Livingstone!

Markus er født i Swindon, England, der pappa Jan Åge spilte proff frem til Markus var drøye året gammel. Så ble det en nomadetilværelse i England og Tyskland før de flyttet tilbake i Norge i 2001. Fra da ble det meste av ungdomsfotballen spilt i vår vakre gule drakt under ledelse av Tor Berntsen, før ferden gikk videre til studier på østkysten i USA. Nærmere bestemt på Duke University i Durham (NC). Studiet var Bachelor i kulturell antropologi, før Master samme sted ble i Business. På Duke ble det fotball og studier i fem år. Rett før Masteren i Business var unnagjort så ble Markus draftet av Seattle Sounders og så «tradet» videre til NY Red Bulls U-23 lag hvor han spilte 13 kamper.

Etter oppholdet i MLS og farmerligaen fikk Fjørtoft Jr sin første smak på profftilværelsen. Dog et godt stykke unna «The Big Apple». Omtrent så langt unna man kan komme i reiselengde. Neste stopp ble på New Zealand for Southern United. Året her inneholdt 14 kamper på øverste nivå.

Southern United

Neste skritt i karrieren ble skotsk toppserie, i klubben Hamilton Academical Hvor han frem til skrivende stund har startet 7 kamper.

Om noen vil følge Markus nærmere så kan det gjøres via «The Accies» sin hjemmeside:

I sin nåværende klubb: Hamilton Academical FC

Redaksjonen benyttet seg av det ypperste innenfor 1990-talls teknologi, og ringte ned til Skottland for å ta en nærmere prat med Markus Fjørtoft.

Fortell om reisen fra USA til NZ, og så Skottland?

– Av ulike grunner så fullførte jeg masteren på Duke etter å ha blitt draftet av Seattle Sounders midt i skoleåret. Etter å ha fullført studiene var jeg lysten på et nytt eventyr, som en slags videreføring av det jeg opplevde i USA, og etter å ha kommet i kontakt med Lutz Pfannenstiel (tidl. Bærum keeper), linket jeg opp med hans tidligere klubb (med nytt navn: Southern United). Det var veldig profesjonelt drevet, men en respektabel og ærlig Irsk trener som presenterte meg til det spennende prosjektet de hadde på gan Hverdagen i Skottland er lærerik og spennende. Det har vært en enorm læringskurve så langt, der jeg har vært involvert i kamper og en treningshverdag som har bidratt til at jeg har tatt flere steg, både fra et fotballperspektiv, men også mentalt. Det er en ærlig og krevende kultur.

Hvordan er hverdagen i Skottland?

Men det betyr også at jeg har tid om dagen til å forfølge andre interesser. Jeg har en stam cafe og der jobber jeg med ulike prosjekter, blant annet podkasten jeg startet i begynnelsen av året. Da prater jeg og min lag- og romkamerat med suksessfulle folk fra ulike spennende bakgrunner om ulike emner omkring deres karrierer. Jeg finner det alltid veldig lærerikt og fascinerende å få innsikt i deres tanker og fremgangsmåter, spesielt fra de som har oppnådd suksess ved å være autentiske.

Hvordan er spillestilen i de ulike stedene du har vært?

Spillestilen har vært varierende. I Bærum var det en distinkt spillestil som gjennomsyret hele klubben; kontrollere kampene og fremme kombinasjonspill basert på intensistet og fryktløshet. I Duke var den største overgangen det fysiske i form av hvor atletiske mange av spillerne var. En grunnfilosofi var ikke gjennomsyrende blant mange lag, men heller en ekstrem villighet til å være direkte i spillet og konstant angripe. I New Zealand var det en blanding av begge. Den meste distinkte spillestilen har derimot vært i Skottland. Inntrykket man gjerne har av skotsk fotball er ganske berettiget. Det er fokus på 1v1 dueller, intensitet, og «balls in the channel». Som midstopper skal jeg forsvare. Punktum.

Hva var det viktigste du lærte i Bærum under Tor?

Tor Berntsen hadde en stor innflytelse. Han krevde full innsats og disiplin, og til gjengjeld ville han gjøre alt han kunne for at vi skulle bli mest mulig fotballspillere. Vi var del av et ekstremt profesjonelt oppsett (med Tor i spissen sammen med André Solstad + hengivne foreldre) som bidro til at en god gruppe med spillere som ville nå langt skapte et stimulerende og hard-arbeidende miljø. Vi var best trent og så fort verdien av det, samt vi opplevde suksess som var ekstra motiverende fordi det var en bekreftelse på at jeg/vi gjorde ting rett. Det er naturligvis ulike grunner til at mange fra 94-generasjonen nådde langt, men det er ingen tvil om at den tiden vi hadde sammen under Tor (og Andre) hadde en stor innflytelse på oss.

-Hva brukes fritiden til?

Jeg har tid om dagen til å forfølge andre interesser. Jeg har en stam cafe og der jobber jeg med ulike prosjekter, blant annet podkasten jeg startet i begynnelsen av året. Da prater jeg og min lag- og romkamerat med suksessfulle folk fra ulike spennende bakgrunner om ulike emner omkring deres karrierer. Jeg finner det alltid veldig lærerikt og fascinerende å få innsikt i deres tanker og fremgangsmåter, spesielt fra de som har oppnådd suksess ved å være autentiske.

Her kan dere høre Podcasten til bl.a Markus:

https://mytuner-radio.com/podcast/bropod-markus-fjortoft-1491538550

Hele Bærum SK ønsker deg lykke til videre på og utenfor banen Markus!