Møt Jawad Rohin, med hjerte for jentefotball

ÅNDER FOR JENTENE: Jawad med lovende 99-spillere - Christine og Maren

ÅNDER FOR JENTENE: Jawad med lovende 99-spillere – Christine og Maren

Jawad (21) er trener for jentelag i Bærum SK på tredje sesongen, og mer en 60 jenter i alderen 13-17 år har hatt ham som trener. Han er engasjert til tusen og er i følge Tandberg en av de beste i klubben på «coaching».

Jawad er født i Kabul i Afghanistan, og levde sine første 5 år der under Talibans regime. Han husker ikke så mye annet en at pappaen hadde dratt til Norge, damene gikk i burka og at det var masse regler å forholde seg til som de voksne snakket om. Han mener at hans afghanske bakgrunn har gitt ham viljestyrke og utholdenhet. «Afghanere er jordnære, fornuftige og sterke mennesker», slår han fast. I 1997 flyttet moren og barna også til Norge, nærmere bestemt til Førde, fordi faren hadde jobb i omsorgstjenesten i kommunen.

Jenter 19.

Jenter 19.

Jentene er gode taktisk fordi de lytter til treneren sin!

«Mitt første inntrykk fra Vestlandet var at det alltid blåste der», minnes Jawad. Det var ikke noe spesielt å være fra et annet land, siden det var mange andre nasjonaliteter der også. Jawad liker språk og lærte seg norsk på et år. På skolen var han sånn passe ivrig, og kom ofte for sent til timen fordi han spilte fotball ut over tiden i friminuttene. Førde IL fikk glede av hans fotballtalent, og han var på kretslag sammen med mange gode spillere, bl.a. Vegard Dyrstad som nå spiller i eliteserien for Sogndal.

Familien flyttet videre til Bærums Verk da Jawad var 12 år og han begynte umiddelbart å spille for Stabæk, som spiss. Der gjorde han det så bra at han var aktuell for U15-landslaget, fem mål på en omgang for kretslaget og syv mål i påfølgende kamp for sonelaget var gode søknader i den sammenheng. En av gutta han spilte sammen med på den tiden var for øvrig Joshua King. Rygg- og lyskeskader satte imidlertid en stopper for landslagsuttaket, og skuffet over Stabæks oppfølging av skader og hans sportslige utvikling forlot Jawad «de blaa» som 15-åring.

Valget falt deretter på Bærum SK, mye fordi han kjente Abdir og Tandberg godt fra før, og han spilte seg inn på junior elitelaget. Som 17-åring måtte han gi seg som spiller, kroppen hadde fått nok smeller. Da gikk han på fotballinja på Dønski vgs og fikk sin første trenerjobb da naturfaglæreren trengte trener til sønnens G99-lag på Høvik IF. «Da forstod jeg at det var gøy og engasjerende å lære andre å spille fotball, og se at jeg fikk til spillerutvikling», oppsummerer Jawad.

Ryktet om Jawads egenskaper nådde Bærum SK, og ved nyttår for to og et halvt år siden kom det en e-post fra daværende trenerkoordinator Tommy Olsen om han kunne tenke seg å trene klubbens J98-lag. «Jeg tenkte «hvorfor ikke», det var en morsom utfordring og jeg hadde ledig tid», husker Jawad, og fortsetter «jeg lærte fort at man må snakke annerledes til jenter enn gutter, dessuten hadde jeg fått noen gode råd på veien fra noen mammaer på Høvik IF…».

Jawad syntes han kom godt overens med jentene ganske fort og han så at de var treningsvillige og konsentrerte. Laget tok overgangen fra 7er til 11er med bravour, og J98 ble tidlig gode taktisk. De spilte seg frem til Norway cup-finale i sin første store turnering som 11er-lag, mye fordi de lå foran de andre lagene taktisk. Siden har både J98 og J99 fått strålende resultater under hans ledelse i serie og cuper, f.eks ledet han J99 og J98 til sølv og gull i Adidas cup samme helg i september i fjor! Denne sesongen har han også tatt ansvaret for J19-laget, sammen med Abdir, og de slår veldig godt fra seg i 1. divisjon og ligger for tiden på 2. plass.

«Jeg har trent både gutter og jenter i flere år nå, og har sett forskjellene på nært hold», reflekterer Jawad, «gutta er ofte veldig gode teknisk, de er små «Messi’er» i egne øyne, og det kan faktisk stå i veien for deres taktiske innlæring». Jentene er, i følge Jawad, ydmyke i forhold til å lære seg fotball som et lagspill og går virkelig inn for å utvikle sine ferdigheter. «Jentene hører faktisk på hva jeg sier, og omsetter det i handling på trening», konkluderer Jawad fornøyd.

Jawads fotballfilosofi er helt på linje med klubbens: ballbesittende spill langs bakken. Han har tro på situasjonsbestemt trening, det vil si at man trener på det som man må bli bedre på. Variasjon og veiledning er viktige ingredienser i en god trening. «Jeg er veldig bevisst til å være tilstede 100% på trening, det fortjener spillerne, og ved å «coache» dem aktivt holder jeg meg selv på tå hev også». Han er opptatt av å gi dobbelt så mange positive tilbakemeldinger som korrigerende innspill, og er opptatt av å veilede i det øyeblikket situasjonen oppstår på trening og i kamp.

«Jeg synes vi spiller på et godt nivå», konstaterer Jawad, «og det viktigste for meg at vi får til det vi øver på, det er mye viktigere enn selve resultatet i en kamp». Jawad skulle gjerne trent jentene ennå flere ganger i uka for å få systematisert utviklingen bedre og trent fokusert i små grupper. Hans mål er å bli trener på heltid på høyest mulig nivå. Han studerer for tiden sosiologi på UiO, så han kan få seg en «vanlig» jobb også…

Jawad er veldig tilfreds med hvordan Bærum SK legger forholdene til rette for trenerne og synes at det er bra engasjement rundt jentelagene. «Når klubben bestemmer seg for å satse på et senior damelag hadde det vært veldig gøy å trene dem», smiler han. Han trekker fram klubbens sportslige ambisjoner og sentrale beliggenhet som gode grunner til at vi kan bli en av de klubbene i området som kan satse på jentefotball, og som på noen års sikt kan etablere oss på et bra nivå på seniorsiden også.

«Vi har kjempegode jenteårganger i ungdomsfotballen, og neste år er vi i junior interkrets», smiler vår engasjerte trener i sommersola, og tusler ut på Sandvika stadion klar for nok en trening med ivrige og fremadstormende jenter.

Jawad tar heller ikke fotballpause i sommer, da blir det Skadevi cup i Sverige med J98 og Copa Catalunya i Spania med juniorjentene, i tillegg kjører han og klubben jentefotballskole for J00/J99/J98 i uke 33. Alt dette gjør han selvsagt sammen med sin gode venn og co-trener Abdir, «vi to samarbeider utrolig godt og det er avgjørende for at det går så bra», avslutter Jawad. Litt tid til venner og familie blir det også i sommer, nærmere bestemt på turer til Kroatia og Tyrkia.

Dette er altså Jawad, full fokus hele tiden og med et kjempestort hjerte for Bærum SK og jentefotballen!

Intervjuet av Sigmund Gaaren