Jr Bredde: Sterke lokale inntrykk

Vi forlot Kigali for nå på dag 3, for å sette bussen i retning Kongo. Nærmere bestemt grensebyen Gisenyi. På gode veier (takk Kina) så er det opp fjell som får Flåklypa sitt til å virke som småpoteter. Etter ca 4 timer så ankommer vi Gisenyi. Sjekker inn og sjekker ut byens kjerne.

Dag 4 er vi tidlig oppe. På programmet står hjelpearbeid med å bygge hus. Vår oppgave for dagen er å jevne ut jorden som fundamentet skal legges. Man river en del gamle hus i Rwanda for å bygge nye med bedre fundament. Dette er et statlig finansiert program.

Gutta står på i timesvis, sammen med spillere fra Bærum SK sin vennskapsklubb, Juatoto. Det er tøft fysisk arbeid, der redskapene er så enkle som man får de. Hakker og spader.

Dette ble en øyeåpner for gutta, og på kvelden når vi snakket om det, så er det tydelig det skapte sterke inntrykk, Håpet mitt er også at det skaper nytt innsyn. For ja…vi hjalp til kun med et hus, men ringvirkningene i form av inntrykk og innsyn er 15-doblet.

Mange om jobben!

På kvelden så går vi langs stranda og setter oss lokalt. Der støtter vi lokal industri med å sitte noen timer, og mer blir det når vi blir overraska over at det er et lokalt danseshow. Til slutt blir gutta invitert opp på scenen og kaster seg i improvisert dans!

Vi er hjemme sent (ikke så sent da), men trøtte som øsekar.

Dag 4: På Lake Kivu, skrubbing og diskusjon om Afrikasamarbeid

Vi sover litt lengre enn tidligere mulig, og det er nok lurt. I morgen venter fotballkamper, mens vi i dag skal starte dagen på Afrika sjette største innsjø: Lake Kivu.

Nok en gang sammen med vennskapsklubb Juatoto, og vi stopper midt på vannet. Der er det en liten øy med en brutal historie. Der ble nemlig ugifte, men gravide, plassert når «uhellet» var ute. Så ble de kidnappa til Kongo.

«Forlatt», men med prima mobildekning midt ute på Lake Kivu

Våre båter forlater derimot ikke oss, og vi setter kursen til så nær Kongo som mulig (spoileralert! ikke egentlig, mer om det senere).

Vår neste stopp er ved varme kilder, der gutta tar et bad. Her blir Torkel skrubba av en eldre dame, som mente han var møkkete:

På kvelden så satt vi i restauranten og sammen med noen lokale som kom noen av gutta, meg og de inn i en diskusjon om hva som er veien for denne regionen. Alle var enige om at president Kagame har gode ideer, men hvordan veien til frihandel og hva det betyr var det noe uenighet om.

Grunnen til at jeg tar det med er at jeg er imponert over enkelte av guttas kunnskapsnivå! Varmer hjerterota til en halvstudert røver når norske gutter på 17-18 år drar frem RPF, historien til Zaire/Kongo og Pan-Afrikanske samarbeidet!

Fremtiden er tydeligvis lys/lysegul!

PS! Noen av setter beina teknisk sett i Kongo ved grensa når vi får lov til å gå noen meter inn i landet