G01/02 bredde: Grisebank av Asker 2 (og mange valg i dag i Afrika)

Asker 2- Bærum 01/02 Bredde 17-0  (6-0)

Været var strålende, vi hadde en nesten fulltallig tropp og stilte med nyvaska drakter! Alt lå til rette for en fin dag med fotball, og det ble det for så vidt. For Asker.

En kommunikasjonssvikt førte til at vi møtte 2.laget, og ikke 3.laget som er på samme ambisjonsnivå som oss.

Dermed fant vi fort frem kuleramma, og kun en heltemodig Tom i målet hindret at det var mer enn 0-6 til pause.

Vi slenger innpå en haug med nye krefter, men vi er rett og slett et annet lag enn Asker. Så det ender med 17-0

01 bredde2

I stedet for beskrivelse av målene, så kommer det litt tanker om de ulike valg som skjer i en rekke Afrikanske land i dag:

Hele 5 land avholder ulike valg i dag, Kongo, Niger og Benin skal (gjen-)velge ny president, mens Kapp Verde og Senegal har parlamentsvalg og folkeavstemning om presidentperioden skal kuttes fra 7 til 5 år.

I Kongo ser det ut til at sittende president Denis Sassou-Nguesso blir gjenvalgt. I fjor vinter så avskaffet de «term-limits» og maksimum alder for presidentkandidater. Dette åpner for flere år til med Sassou-Nguesso som representerer det kongolesiske Arbeiderpartiet.

I Niger så er det klart for 2-valgrunde da det i første runde ikke var noen som klarte den grunnlovsfestede kravet om minst 50 %. Sittende president og sosialist Issoufou Mahamadou fikk flest stemmer i 1.runde, men kom så vidt under den magiske 50 % grensen. Alt tyder på at han nå vil vinne sin andre (og siste) periode som president mot utfordreren Hama Amadou som er fra fagbevegelsen.

Vinner nok en ny periode som president, Mr. President Issoufou Mahamadou

Vinner nok en ny periode som president, Mr. President Issoufou Mahamadou

Mens de i de to overnevnte land er bortimot avgjort hvem som vinner, så er det åpent i Benin. Her er det også 2 valgrunde, da de to beste fra 1..runde går «videre» til runde 2 og vinner presidentembedet her om de enkelt og greit får flere stemmer enn motkandidaten.

Disse to herrene er Lionel Zinsou som kommer fra det litt diffuse partiet «Cowry Forces for an Emerging Benin», mens hans motpart Patrice Talon rett og slett er partiløs og har en relativt ukjent politisk plattform.  Her er det helt åpent hvem som stikker av med seieren.

 

Til slutt litt om valget på nasjonalforsamling i Kapp Verde. Kort fortalt så fungerer det slik at representantene blir valgt direkte med proposjonalt antall stemmer. Alle skal i teorien sitte for 5 år. Målinger her viser at det er jevnt mellom de to klassisk store partiene i landet. «Det afrikanske frihetspartiet for Kapp Verde» og «Bevegelsen for demokrati» kan begge få et flertall. Ved forrige valg fikk førstnevnte 38 seter, mens Bevegelsen for demokrati fikk 32.

I tillegg er kun bittelille «Uavhengig bevegelsen for et fritt Kapp Verde» som også er representert med sine 2 plasser i parlamentet.

 

Om ikke annet, så håper jeg våre kjære lesere ble klokere på hva som skjer rundt om i det fantastiske afrikanske kontinentet!