Sportssjefen – Henrik Dahl

Ny sesong drar i gang tirsdag 3.april når 4.div menn senior (klubbens 2.lag) har premiere på Sandvika Stadion mot Lyn Fotball. Det er nye talenter som knakker på døren til A-laget og 4.div er en arena der de får nyttig erfaring av seniorfotball. Bærum SK har tradisjoner om å gi unge spillere muligheten og har med små middel fått frem spennende spillere (og trenere) som tatt steget oppover i seriesystemet.

Det er spennende at konkurranse sesongen endelig starter. Det er alltid gøy og lærerikt å se hvordan spillere og trenere agerer/reagerer når man spiller om poeng.

Sport og klubbsjef Henrik Dahl går inn på sitt åttende år i Bærum SK. Han har erfaring som spiller, trener og leder i klubben. Han liker godt lag som er gule og sorte og det hva en av grunnene til at han kjapt ble forelsket i klubben.

Det finnes naturlige ambisjoner i Bærum SK. De fleste menneskene i og rundt klubben er offensive i tanken og velger å se mulighetene i utfordringene. Lagene i klubben går for å vinne hver eneste kamp uansett motstand. Dette er ting jeg personlig liker godt.

Synes du Bærum SK er en talentfabrik?

Vi kanskje ikke er der vi enn gang var. Men det betyr ikke at vi ikke kan utvikle spillere fra egen rekker. Jeg pleier alltid å si at utvikling handler om å skape noe mer fra noe mindre. Vi har bane, baller, gode spillere og gode trenere så det er fullt mulig å på nytt få frem spillere (og trenere) til OBOS-Ligaen og Eliteserien. Hvis du ser på Stabæk så er det nå fire spillere i deres A-tropp som er fostret i eller fått gjennombrudd i Bærum SK (Emil Bohinen, Daniel Granli, Moussa Nije og Ola Brynhildsen). Legg til Marius Lundemo (Rosenborg), Simen Juklerød (Vålerenga), Amahl Pelligrino (Strømsgodset) og Andreas Aalbu (Ull/Kisa) så ser man at det er mulig å bli god også i Bærum SK.

Henrik kom tilbake til Bærum SK med erfaring som sportssjef i Lyn Fotball samt god fotball utdannelse (UEFA Elite Youth A, UEFA-A og NFF Fotball lederkurs 4). Krydde dette med 18 år med spill på elitenivå i Sverige, Norge, Danmark og Skottland så har vi en sportssjef med solide erfaringer og kunnskaper.

Jeg sa lenge at jeg ikke hadde ambisjoner om å bli trener eller leder innen fotballen. Jeg tok i og for seg relativt kjapt kurs for fotballtrenere og fotball ledere men det var ikke før i 2013 sesongen når A-laget tok steget opp i OBOS-Ligaen som jeg bestemte meg for at dette har jeg lyst å være med på igjen. Med små middel, stort engasjement og ett felles mål så kan man komme veldig langt. Det var akkurat dette jeg hadde gleden av å være med å bidra på når vi i 2014, med Morten Tandberg i spissen, nesten tok steget opp i Tippeligaen. Jeg blir fortsatt kvalm av å kjøre gjennom Mjøndalen. Vi var så nære.

Jeg synes meg se gode tendenser i årets stall og trenerteam som minner om 2014 sesongen. Derfor er jeg meget positiv til årets sesong.

Utvikling og utfordringer er viktig for deg?

Ja, absolut. At prøve å finne noe som gjør at man går i gang og vil legge hele sin sjel i det. Det synes jeg er viktig uansett hvilken vei man velger i livet. Hvis ikke så funker det ikke, hvert fall ikke for meg.

Henrik har virkelig tro på at man kan oppnå store ting med unge egenutviklede spillere. Men han forteller også at det ikke er svart eller hvit.

Jeg har tro på å la unge spiller få sjansen men det betyr ikke at jeg ikke har tro på spillere som kanskje ikke er klasset som unge lenger. Jeg er overbevist om at Luke alltid velger det han synes er det beste laget for dagen og så skall det være. Man trenger erfaring i ett lag for at unge skall kunne utvikles godt. Det finnes dog en utrolig kraft og potensiale i å få opp spillere fra egne rekker. Det kan gi laget en positiv dimensjon som man ikke regnet med før sesongen.

Er du en sportssjef som kommer med direktiv på hvem som skall spille?

Nei! Jeg har mulighet men gjør det ikke. Jeg sier hva jeg synes til Luke men det er Luke som bestemmer hvem som starter på A-lags kampene. Jeg synes det er veldig viktig at den personen som trener laget bestemmer start 11-ern. Noe annet hadde blitt helt feil synes jeg.

Svensken sier at han absolutt kommer å se på klubbens ungdomslag.

Jeg ser A-laget, U19 Elite og U19 Rekrutt i snitt en trening per uke. Ser alle A-lags kamper, alle 4.div kamper og 80% av U19 Elite sine kamper. I tillegg ser jeg alle ungdomslag i klubben minimum 2 ganger per måned i trening og/eller kamp. Sammen med trenere på de forskjellige lagene diskuterer vi hvilke spillere som er klare for å få referanser på ett nivå opp. Jeg er også trener for de eldste (G2006) på Bærum SK akademiet hver uke.

Hva er viktigst med arbeidet i ungdoms og U19 avdelingen?

Alt vi gjør går ut på å fostre dyktige fotballspillere og bra mennesker. Det er selvsagt gøy å lærerikt når vi vinner cuper og serier i ungdomsfotballen. Noe man ikke skall undervurdere i utviklingsarbeidet. Når det er sagt jobber vi fremst med prestasjonen som i sin tur skaper resultater for oss. I U19 handler det om å forberede spillerne for A-laget, eller bedre.

Kick off 4.div mot Lyn kl. 20.15 3.april på Sandvika Stadion. Laget ledes av U19 Elite trener, Trond Andersen, og sportssjef, Henrik Dahl.