J13 har god flyt i Adidas cup

Med 3-1 mot Lørenskog og 4-1mot Sørumsand i innledende gruppespill ser det lovende ut for oss før vi møter Skeid og Rælingen i de to neste kampene. To av fem lag fra vår gruppe går videre til sluttspill. Adidas cup er uoffisielt NM og i år kjemper 26 lag fra hele landet om denne tittelen.

Her er hovedtrener Thomas’ inspirerende kampreferater:

Lørenskog-Bærum 1-3

I nydelige spilleforhold var det klart for sesongens første Adidas-cupkamp. Kampen ble spilt fra 16-16, noe som betyr at det skulle bli mye løping, og god plass til å spille fotball på. Før kampen ble vi enige om et par punkter som kunne være viktige å huske på i løpet av kampen. Det handlet om å tørre å ta med seg ballen fremover når man hadde mulighet til det, samt å bevege oss i nytt rom før ballen kommer dit. I tillegg skulle vi være spillbare for Victoria i mål. Klarte vi det skulle vi klare å utnytte plassen godt.

Vi går ut i hundre, og tar tak i kampen fra første spark på ballen. Lørenskog skaper null og niks de første 15 minuttene, og i løpet av de 15 minuttene kunne vi ledet 3 eller 4-0. Det stod «bare» 2-0 etter 15 minutter. Det første målet kom etter at vi hadde holdt trykket høyt oppe på høyresiden en stund. Et innkast blir kastet fremover, og Karoline kommer seg ned til dødlinjen. Hun banker ballen langs bakken gjennom feltet, og ved bakre stolpe bredsider Mille inn 1-0. Vi fortsetter å holde trykket oppe, spiller bunnsolid fra bakerst til fremst. Det gjør at vi får endel cornere, som jeg synes vi klarer å utnytte ganske bra. De lar oss få 2 mot 1-situasjoner gang på gang, og det er vi ekstremt gode til å utnytte, så da skaper vi sjanse på sjanse. 2-0 kommer etter en lignende situasjon. Mille kommer seg løs ned mot hjørneflagget, men får ikke slått inn. Hun spiller støtte til Marie, som på ett touch spiller inn til Selma. Hun trer gjennom Karoline som triller ballen ned i høyre hjørne. Etter å ha sett de første 15 må jeg innrømme at jeg tenkte vi kom til å vinne ganske klart.

Men Lørenskog kommer tilbake i kampen, og får løftet spillet sitt gradvis utover i omgangen, uten at Victoria er veldig travel. Alt i alt synes jeg vi har en veldig god balanse i laget i dag, forsvaret er kalde og rolige med ballen, og leter etter midtbanespillerne, mens midtbanespillerne kombinerer flott til tider og skaper gode muligheter. Mer om det senere.

Vi går til pause på 2-0, med relativt god kontroll på kampen. Vi er likevel klar over at vi bør score ett eller to mål til for å være sikre på at vi vinner, og løfte innsatsen et par hakk i starten av andre, slik at vi starter som i den første. Det klarer vi ikke helt, på tross av at Lørenskog ikke skaper særlig mye, så presser de oss langt bak i banen, og vi får ikke hjulpet hverandre så godt som vi skulle ønske. Avstandene blir for korte i laget, slik at veien opp til Lørenskog sitt mål er veldig lang, samtidig som at vi er så komprimerte, at uansett hvem som hadde ballen, så hadde vi det samme problemet. I denne perioden scorer også Lørenskog en gang, etter at vi ikke har klart å få ballen ut av forsvarssonen.

Etter scoringen derimot synes jeg vi skjerper oss veldig, og tar tak i kampen igjen. Dette gjør vi ved å brette ut spillet, tørre å holde på ballen, og gjøre hverandre gode gjennom presise pasninger og gode bevegelser. Særlig bra fungerte vending av spillet fra høyre til venstre og vice á versa, som gjorde at Lørenskog ble løpende mellom, og vi fikk store rom å angripe i.

Ca midtveis i omgangen prøvde Mari lykken fra 30m. Ballen fløy opp i luften, og dalte ned på toppen av tverrliggeren, to ganger, før keeperen fikk kontroll på ballen. Vi skaper også flere sjanser blant annet når Hedda forsøker å kopiere 1-0-scoringen, eller flere ganger hvor Karoline nesten er igjennom. Den avgjørende 3-1-scoringen kommer imidlertid etter en femmeter fra Victoria. Lørenskog står høyt, og nekter oss å sette i gang. Da sparker Victoria ballen opp til midtstreken, ballen spretter forbi bakerste forsvarer hos Lørenskog og Karoline snapper opp ballen, og fastsetter sluttresultatet til 3-1.

Etter dette har vi god kontroll, vi presser dem høyt, har ballen i store deler av siste halvdel, triller ball fra side til side, og tør å ta kontroll over ballen. Det er ekstremt viktig, og gøy å se på. Totalt sett en veldig fortjent seier.

 

Sørumsand-Bærum 1-4

En lang biltur fra en fullstappet parkeringsplass i Sandvika til en mindre full parkeringsplass, gjennom urbane Oslo, med kurs mot Sørumsand Idrettspark plassert mellom jordbruksområder, boligfelt og togskinner. Været var skiftende, med en lett regnskur rett før kampstart. Jentene virket opplagte og pigge i garderoben før kamp. Tiden i garderoben brukte vi til å gjennomgå planen for dagens kamp, som ikke avviker så veldig mye fra andre kamper vi har spilt tidligere i år. Vi ønsker å ha ballen mest mulig langs bakken, og utnytte våre styrker. Man kunne se allerede fra oppvarmingen at det kom til å bli en god kamp. Humøret var på topp, og når vi begynner å røre ballen ser jeg kjapt at touchen er på plass i dag. Alt lå til rette for en bra kamp.

Vi starter kampen slik jeg ønsker at vi starter kampen, nemlig at vi tar tak i ballen, finner medspillere, og trår til litt i duellspillet. Det resulterer i at vi står høyt med laget, og stresser Sørumsand. Ava vinner ballen sentralt i banen og sender ballen raskt ut på venstresiden. Mille drar seg forbi deres høyreback, og kommer ned til dødlinjen. Hun spiller ballen hardt inn foran mål, og på bakre stolpe dukker motsatt kantspiller opp, Karoline, og bredsider ballen kontant i mål. En nydelig scoring. Vi fortsetter i samme stilen, og på mange måter minner denne førsteomgangen om førsteomgangen mot Lørenskog. Vi er knallgode de første 10-15 minuttene. Og innen de 10 første minuttene hadde vi økt ledelsen til 2-0. Det skjedde nok engang etter at Selma og Marthe er gode i gjenvinningsfasen sentralt i banen. Denne gangen spilles ballen gjennom på høyresiden. Karoline har startet, og kommer alene med keeper. Der er hun sikkerheten selv og skyter ballen kontrollert i lengste hjørne.

Etter en god periode på ca et kvarter ser det litt ut som vi tror at dette blir lett. Det er farlig å tro, for vi mister litt av initiativet vi hadde i starten. Sørumsand klarer imidlertid ikke å utnytte dette særlig bra. Vi er fortsatt best, men har ikke like god kontroll. Vi taper litt flere dueller, og avstandene når vi ikke har ballen blir litt større enn hva som er optimalt. Vi blir litt med på midtbanekrigen, og ballen sparkes mer enn den spilles. Da er det litt mer tilfeldig hvem som får gode muligheter. Sørumsand får likevel aldri den muligheten i førsteomgang. Forsvaret med Guro, Anette, Marie og Hedda Louise har god kontroll på det som skjer. Enten de bryter foran og setter i gang angrep, eller bruker en offensiv og ballsikker Victoria som støttemulighet. Viktig at vi tør å bruke keeper som en utespiller når vi har ballen. Det gir spillet vårt flere muligheter.

Helena kommer inn etter ca halvspilt omgang og tar litt tak i midtbanen og skaffer oss den balansen vi savnet i den perioden vi slet litt. Vi får brettet ut spillet litt mer, men på en bane som er litt bredere enn vanlig var begge lagene ganske smale. Dette gjør at det blir lite flyt i spillet. Samtidig kommer også Maria inn og får lagt press på forsvarsspillerne til Sørumsand, noe som gjør at vi får presset dem litt lenger tilbake, og flyttet vårt lag høyere opp.

5 minutter før pause gir vi Sørumsand deres eneste mulighet i førsteomgang, når vi setter igang bakfra uten blikkontakt. Det lærer vi heldigvis av. Dessverre utnyttet Sørumsand denne muligheten, og reduserte. Det er likevel litt betryggende at det er det eneste av farligheter de skaper. Det tyder på solid kontroll. I pausen snakker vi om at vi må prøve å få litt mer bredde i spillet, og starte andreomgang slik vi startet den første.

Det klarer vi dessverre ikke. 2-1 er en skummel ledelse, men jeg hadde likevel en følelse av at det eneste som kunne gjøre at vi slapp inn et mål var en feil fra oss, og ikke godt angrepsspill fra dem. Når de i tillegg roper skyt så fort de er ledige, tenker jeg bare at ved å skyte langskudd på Victoria gjør de henne bare enda bedre, for de hadde hun full kontroll på. Etterhvert i den andre omgangen klarte vi også å få litt mer ro i spillet, og litt mer intensitet i duellspillet. Og når Karoline blir spilt gjennom med 15 minutter igjen på klokken og setter inn 3-1, klarer vi å slippe skuldrene litt mer ned, og få bedre kontroll på kampen igjen. Etter det løfter vi oss betraktelig. På en eller annen måte får vi bedre tid med ballen, og finner hverandre bedre. Det bygger selvtillit i gruppen.

Karoline var ikke helt ferdigscoret for dagen, for på tross av en dommer som ga et helt uforståelig gult kort, fant Karoline nettmaskene en siste gang da hun rundet keeper og spaserte ballen i mål. En deilig revansje, og 4-1.

Alt i alt var dette en kamp som gjenspeilet været under dagens kamp. Varierende. Til tider var vi veldig gode, og til tider var vi mindre gode. Likevel er vi det beste laget, og Sørumsandfolket mente dette var et av de bedre lagene de hadde spilt mot, så det må vi bare smile av og ta med oss videre. Jeg lever hvert fall godt med at vi har spilt bedre kamper tidligere i år, og ser frem til å fortsette å utvikle oss videre.