J13 klare for kvartfinalen i Adidas cup (uoff. NM)

Bærum-Lillestrøm 6-5 (3-4): Sterkt å snu 1-4 til 6-4 i en avgjørende cup-kamp, for så å ro i land seieren og sikre avansement i til kvartfinalen i uoffisielt NM J13. Gratulerer jenter, dette var stor fredagsunderholdning og en veldig god fotballkamp av samtlige!

Trener Thomas tar oss igjennom begivenhetene:

«Vi trenger ikke kjente forfattere for å skape gode historier. Vi trenger ikke gode regissører for å skape spenning. Og vi trenger heller ikke komikere for å underholde. På Sandvika stadion fredag kveld fikk vi alt pakket inn i en J05-kamp på 70 minutter. Det var 8-delsfinale mot Lillestrøm i Adidas Cup som stod på agendaen. Vinn eller forsvinn. Sånt blir det spenning av. Jentene var usedvanlig fokuserte i garderoben før kamp. Vi var alle enige om å gå ut og være på fra start, ved å være aggressive uten ball, og bevegelige med ballen, tilby medspillerne gode pasningsalternativer, sette opp veggspill osv.

Uheldigvis for oss hadde Lillestrøm bestemt seg for å gå ut i hundre. Det virket å overraske oss litt, for før minuttet var spilt stod det 0-1 på resultattavlen etter en fantastisk avslutning helt oppe i krysset. Det tok noen minutter før vi fikk kommet igang med det angrepsspillet vi snakket om før kampen. Særlig på venstresiden fikk vi spilt oss fri ved et par anledninger. Det skjedde ved at Victoria satte igang tidlig på Marie som avanserte frem i banen fra sin venstreback og spilte gjennom Mille på venstresiden, men selv om oppbyggingen var fin, manglet sluttproduktet. Rett før første vannpause var Karoline på vei gjennom sentralt i banen, men blir stoppet i avslutningsøyeblikket. Keeper fanger ballen og setter raskt igang. Ballen spretter over forsvaret og mot vår keeper, men først på ballen kommer Lillestrømspissen og header ballen i en bue over Victoria og i mål. Definitivt mot spillets gang, men vi hadde troen på at vi kunne fortsette å skape sjanser. Det gjaldt bare å beholde roen foran mål, når muligheten skulle by seg. Det tok ikke lange tiden før vi fikk muligheten. Helena spiller en nydelig pasning gjennom midten til Karoline som starter inn i bakrom. Denne gangen er det ingen tvil alene med keeper, og reduseringen til 1-2 er et faktum.

Vi ønsket naturligvis å bygge videre på denne scoringen, og fortsatte å presse Lillestrøm bakover. De klarerte, og vi vant ballen høyt, stod også høyt med hele laget. Ved en anledning blir ballen spilt i bakrom, og vi har tilsynelatende kontroll. Jeg har bedt om at jentene spiller støtte til keeper, for å holde ballen i spill, fremfor å spille den utover sidelinjen. En risiko ved dette fikk vi se når spissen deres jobber på alt, og blokkerer pasningen. Da blir oppgaven enkel når målet står åpent. En tung scoring å få imot, når det er vi som kjører kampen. Enda tyngre blir det når deres raske høyrekant kommer seg fri på høyresiden, skjærer inn og setter inn 1-4. De eneste lyspunktene på dette tidspunktet var at vi hadde relativt god tid til å hente inn forspranget, og at stillingen ikke reflekterte spill og sjanser. De hadde scoret på sine 4 muligheter, vi hadde scoret på 1 av 8/9. Drøyt ti minutter før pause får vi et frispark fra ca 25 meter. Karoline stiller seg opp ved ballen, muren 9 meter unna, ballen suser i tverrliggeren og spretter ned på kunstgresset. Den var omtrent like mye innenfor linjen som Frank Lampard sin «scoring» i VM 2006. Da var det ikke videodømming, noe det heller ikke var på Kadettangen i går, men heldigvis er dommeren godt plassert og ser at den faller ned på riktig side av streken. En viktig scoring for å tenne et lite håp om å komme tilbake i kampen. For bare få minutter senere sitter 3-4!

Mille kommer seg fri på venstresiden, ned til dødlinjen, spiller ballen inn til Karoline, som slår en tunnel på midtstopperen før hun sender ballen i lengste hjørne. Nå er det virkelig kamp igjen, og hva som helst kan skje i de siste 35, for 3-4 er stillingen ved pause.

I pausen snakker vi om det spillemessige og sjansemessige overtaket vi har hatt, og at den eneste grunnen til at vi ligger under til pause, er effektiviteten vår. Lillestrøm har scoret på omtrent alt de har hatt av muligheter, vi har scoret på 1/4 av våre. Jeg forteller også at jeg vet at vi har kapasitet til å score 3 mål også i andreomgang. Det handlet kun om å bygge videre på den gode avslutningen. I tillegg skulle vi ligge litt smalere i bakre treer, og tvinge dem til å spille på utsiden av oss. Dette ville gjøre at kantene våre kunne ligge litt høyere i banen.

Andreomgang kunne ikke startet bedre for vår del. Rett fra avspark går ballen til Anette på høyreback, inn til Marthe sentralt, som spiller videre til Ava litt lenger opp i banen. Hun spiller videre ut til Mille som på to touch serverer Karoline på åpent mål. Før 20 sekunder av andreomgang var stillingen 4-4! Vi fortsetter å være aggressive i presset. Lillestrøm skaper null og niks de første 25 minuttene av andreomgang. Dette skjer på grunn av: 1) herlig intensitet i presset i midtbaneleddet 2) forsvarsspillere som bryter foran, og igangsetter spillet til spillbare midtbanespillere/spiss, og en offensiv keeper som er ute og klarerer alle gjennomspill som forsøkes.

Som nevnt var dette vinn eller forsvinn, og det måtte komme flere scoringer. Hvorfor ikke fullføre snuoperasjonen raskest mulig. En god gjenvinning sentralt i banen av Ava gjør at hun setter fart mot mål, spiller ballen forbi to spillere, smetter imellom, og sklir inn 5-4 noen millimeter før keeperen kommer ut og klarerer. En herlig følelse, men det er fortsatt lenge igjen. Hvis vi har klart å snu kampen er det en mulighet for at de kan gjøre det. En ting som gleder meg er at vi fortsetter å gjøre de samme tingene selv om vi leder. Vi tør å spille tilbake til keeper selv om vi fikk et baklengsmål imot i førsteomgang. Derfor er det også ekstra deilig at 6-4-scoringen kommer som en konsekvens av akkurat dette. Victoria får et tilbakespill og sparker ballen oppover. Det ser egentlig ut som den skal gå utover dødlinjen til målspark for Lillestrøm. Ingen løper hvert fall etter ballen, bortsett fra Mille. Det skulle vise å lønne seg, for hun rekker ballen rett før den er ute av spill. Keeperen oppfatter situasjonen og prøver å nå ballen før Mille. Heldigvis for oss gjør hun det for sent, og Mille kan trille ballen i det åpne målet fra relativt skrå vinkel.

Vi slutter ikke å spille selv om vi har økt ledelsen. Victoria er offensiv når vi ikke har ballen, og har god kontroll på de langskuddene som kommer. Guro har full kontroll i midtforsvaret i andreomgang, og sammen med Anette på høyre og Marie på venstre legger de grunnlaget for det trykket vi klarer å sette på Lillestrøm i andreomgang ved å bryte angrepene deres. Mille, Hedda Louise og Maria får som nevnt flyttet seg litt høyere i banen, noe som gjør at vi får flere folk lenger frem i banen, og får flere strenger å spille på i angrepsspillet. Bevegelsen uten ball er også noe vi er bedre på i andreomgang. Marthe, Ava og Helena tar ansvar på midtbanen, og setter opp kantspillere og spiss i gode angrepsposisjoner. Karoline er også involvert i kombinasjonene sentralt i banen, og sender kantene på løpetur, før hun beveger seg inn i boksen.

Med kun 3-4 minutter igjen å spille får de en redusering jeg ikke helt får med meg hva som skjer, men det sørger hvert fall for den dramatikken som ofte kommer med slike kamper. De får satt et visst trykk på oss med et par cornere, hvorav den siste flytter de opp absolutt alt de har. Vi vinner den viktige duellen i boksen og klarer ballen opp. Målet er helt åpent, og Hedda Louise havner i løpsduell med keeperen. Keeperen når ballen først, men Hedda stresser henne såpass at hun mister ballen, begge faller i duellen, og ballen ruller ut til innkast helt nede ved cornerflagget på motstanderens halvdel. Det var også det siste som skjedde. Dommeren blåste, og elleville jubelscener utspant seg ute på kunstgresset.

I denne kampen skjedde det utrolig mye, og halvparten er ikke engang nevnt. Det som må nevnes er den fantastiske moralen vi viser. Både når vi henter opp 1-4, og snur det til 6-4, men også måten vi holder unna på mot slutten viser styrke og vinnervilje. Ingen tvil om at det beste laget gikk videre.»