J01 max’et Norway cup opplevelsen

J01s lagleder og ildsjel Kim Østberg Larsen forteller om hvordan de gjorde Norway cup til en maksimal opplevelse for spillere og foreldre. Noe å ta med seg for alle, og som viser at jobben med å skape samhold også gjøres på andre arenaer enn på fotballbanen!

Norway Cup- en perfekt arena for gode opplevelser og lagbygging

Som trener for Jenter 2001 i barnefotballen og lagleder (sammen med Stian Barkbu) i ungdomsfotballen, har jeg fulgt jentene siden 1. klasse på Evje skole. I denne årgangen valgte foreldrene på Blommenholm og sende sine jenter til Høvik og Haslum, og derfor har vi alltid har vært få. Det var for så vidt ikke noe problem på 5’er og 7’er, men vi forstod at vi måtte bygge et godt sosialt miljø i laget for å klare å beholde alle jentene til 11’er-fotballen. Derfor har vi satt noen mål og jobbet etter noen prinsipper for å klare dette, og de siste to års Norway Cup har vært gode anledninger for oss i lagledelsen til å dyrke fellesskapet og styrke samholdet i gruppa.

Vårt overordnede mål:

  • Ha med jentene lengst mulig

Våre prinsipper:

  • Legge til rette for å kunne drive med andre idretter ved siden av fotballen
  • Ikke overdrevet fokus på resultater (som bl.a. innebærer at alle får spille mye i kamper)
  • Ha et inkluderende og godt sosialt miljø

Jenter 2001 vil aldri bli et topplag i vår krets eller vinne en stor turnering som Norway Cup, men vi klarer oss helt greit (midt på tabellen) i 1. divisjon i vår krets, og vi får mange sportslige oppturer underveis.

Norway Cup 2014 og 2015

Deltagelse på Norway Cup de siste to årene har vært en stor opptur for laget vårt. Fjorårets NC ble riktignok ikke en sportslig suksess da vi røyk ut av B-sluttspill i 1/16 finalen (det kan ikke gå dårligereJ), men vi fikk til noe magisk ved å spleise jentene sammen gjennom uka ved hjelp av mange sosiale aktiviteter.

I år videreførte vi dette opplegget (vi har bl.a. fått fire nye spillere som trenger å bli bedre kjent med de andre), og når vi i tillegg gikk helt til semifinalen i B-sluttspillet (tapte på straffer) og fikk spille kamper til og med fredagen som eneste lag i klubben, ble uka komplett for oss.

Så hva gjør vi? Vi bestiller D-kort, lager ukeplan og involverer foreldrene

For det første er det viktig at jentene får noe mer ut av denne uka enn kun å spille kamper. Dessverre er det slik at mange Oslo- og Akershuslag som bor hjemme, mister magien med Norway Cup fordi de bor hjemme og kjøres til kamp. Hvis man ikke har tilgang på spillerbuss, blir det ofte slik at det etableres kjøregrupper blant foreldre, og de samme fire spillerne kjøres til og fra hver dag. Det gir liten sosial gevinst.

Det er her Oslos kollektivtilbud gir en skikkelig boost (gratis med D-kort) Det er ikke mye som har vært mer moro enn å ta seg fram i byen med T-bane, blåtrikk og buss sammen med 13-14 år gamle jenter. Det skjer noe minneverdig nesten hver dag. Alle «rare» folk man ser, alle som vil snakke med jentene, guttelag som plutselig kommer på samme vogn, fylliker som synger sjømannsviser etc. Jentene blir kjent i Oslo, og de lærer å ta seg fram. Og det viktigste: De blir sittende sammen med forskjellige lagvenninner hver dag – det er verdifullt. (Den reelle miljøgevinsten blir dessverre ikke så stor da foreldrene likevel kjører til kamp for å se på…)

En aktivitet hver dag ved siden av kamp (gratis med D-kort)

Vi lager en fin variasjon i ukeprogrammet og gir jentene muligheter til å teste sine egne grenser og oppleve noe nytt. Tør du å hoppe fra 10’ern på Frognerbadet, synge inn en plate eller holde en pytonslange i Reptilparken? Grenser flyttes, jentene jubler, minner skapes. Våre fellesaktiviteter disse to årene har vært Åpningsshow, Frognerbadet, Popsenteret, Norway Cup-disco, Reptilparken, Astrup Fearnley, fotballkamp på Ullevål, trening i Vigelandsparken, byvandring på Grünerløkka og felles avslutning med foreldre med overnatting i lavvo. Foreldrene tar ansvar for å følge jentene på de ulike dagene. Facebookgruppa vår brukes aktivt for foreldrene og Instagram for jentene. Noen endringer i programmet blir det alltid i slutten av uka, litt avhengig av hvor langt man når i turneringen, men det ordner man greit på Facebook.

Useriøst?

Ja da, vi hører kritikken fra alle «satserne». «Jentene får ikke nok hvile, jentene mister fokus, jentene forbereder seg ikke godt nok». Men for oss handler barne- og ungdomsidrett like mye om samhold, vennskap og lagbygging, og at de skal vokse som mennesker mens vi holder på med dette. Og de som har sett jentene våre, vet at de kan spille fotball og ønsker å vinne fotballkamper. Vi er først og fremst et fotballag – men et veldig hyggelig fotballag.

Kim

(Under artikkelen ser dere artige bilder fra de ulike aktivitene) 

ReptilAstrup Fearley_2 t-bane edderkopp frognerbadet Jackson lagbilde popsenteret