Fotballen hører hjemme på «Tangen»

IMG_4723 

Kommentar: Kadettangen har den samme funksjonen i dag, som da seniorgruppas formann var ung.

I forrige uke gikk tidligere skolesjef i Bærum, Anders Seim, en tur opp på Kolsåstoppen. Da han kom hjem igjen forfattet han kommentaren «Fjern fotballen fra Kadettangen», som sto på trykk i Budstikka på lørdag.

Visst er det en slitsom tur opp til Kolsåstoppen, men svimmelheten burde ha gitt seg før du satte deg ved tastaturet. Du må være forsiktig med toppturer i vår alder, Anders!

En vårdag i 1958 – åtte år gammel – ruslet jeg innom sportsforretningen i Budstikkagården i Sandvika og betalte en liten sum. Da be jeg innmeldt i idrettslaget som den gangen het Mode, som nå er Bærum Sportsklubb. Mitt lokale idrettslag. Summen som skiftet hender over disken, husker jeg ikke. Men jeg har et liv fullt av idrettsminner, og medlemskortet jeg puttet i lomma den gangen, har jeg fornyet hvert eneste år siden.

Jeg vokste opp på Evje, og bor der fortsatt. For oss var Kadettangen – eller bare «Tangen, som vi kalte det – og Mode, vårt naturlige samlingspunkt. Vi spilte bandy om vinteren og fotball om sommeren. Etter treningene om sommeren, kastet vi oss i vannet. Det var liksom der på Kadettangen det skjedde. Der opplevde vi felleskap, drev idrett sammen og fikk en identitet og en tilknytning. Mange av dem jeg ble kjent med gjennom idretten på Kadettangen, er mine beste venner i dag.

Tilhørighet styrket seg i ungdomsårene, og jeg spilte på A-laget i både fotball og bandy, og senere også oldboys. I dag er jeg formann i seniorgruppa i Bærum Sportsklubb, og alle våre medlemmer kan fortelle lignende historier. Da jeg fikk min første fotballdrakt var klubben nesten 50 år gammel, så mange hadde fått oppleve det samme som meg lenge før jeg var påtenkt. Det hadde også vært drevet idrett på Kadettangen også lenge før Bærum Sportsklubb ble stiftet i 1910 (som Grane Sportsklubb). Våre medlemmer har sett sine barn gå igjennom det samme, og nå også barnebarn.

I gatene på Evje har Kadettangen og Bærum Sportsklubb akkurat den samme funksjonen for barna i dag som stedet og klubben hadde i min ungdom.

Hvorfor, Anders Seim, skal ikke neste generasjon få oppleve det samme?

Gjennom hele året er det full aktivitet av fotballspillende barn og ungdom, fra de yngste på akademiet til klubbens A-lag. 700 barn er i aktivitet på Kadettangen hver uke. Det er så vakkert!

Jeg har sansen for deg Anders Seim, og har hatt gleden av å jobbe sammen deg. Men det er dette du vil rive bort. Kadettangen er tilholdsstedet for barn og ungdom fra Blommenholm og Evje – dette er deres lokale fotballbane. De skulle ikke behøves å kjøres til Hauger eller et annet sted, når de kan gå og sykle til Kadettangen. I innlegget ditt i Budstikka kommer du ikke med noen løsninger, annet enn å flytte fotballen til Hauger. En annen lokal fotballklubb, Hauger, har sitt tilhold der – som gir tilbud til barn og unge i sitt nærområde. Akkurat som Bærum Sportsklubb gjør for barna i Sandvika-området

Bærum Sportsklubb er en Sandvika-klubb. Barna skal ha tilgang på idrettsanlegg i sitt nærområde. Du skriver: «Tenk om området kunne tilbakeføres til innbyggerne, for at denne perlen kan brukes til allmennyttige formål, til rekreasjon og opplevelser». Kadettangen har tilhørt innbyggerne siden krigsskolens kadetter (derav navnet) flyttet ut derfra i 1896. Denne perlen har vært brukt til allmennyttige formål siden da. Til rekreasjon og opplevelser. Jeg vet det, for jeg har opplevd det selv. I likhet med tusenvis av andre bæringer som har fått ha idrettsplassen Kadettangen som en del av sin oppvekst. Det er denne oppveksten vi tar fra barna i Sandvika-området, om vi fjerner fotballen fra Kadettangen. Med tanke på Sandvika som by, og at den fortsatt er tenkt utviklet videre, er det ekstremt viktig å beholde våre fellesarealer. Nettopp for å skape tilhørighet, identitet og opplevelser i denne byen.

Trond Øvergaard

Evje

Formann i seniorgruppa i Bærum Sportsklubb

Innlegget sto på trykk i Budstikka onsdag 29. mai.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *