Bare lukta igjen

KJEMPETREFF: Lars Sandbu scoret igjen på et herlig langskudd. FOTO: ANDERS HAMMARGREN

KJEMPETREFF: Lars Sandbu scoret igjen på et herlig langskudd. FOTO: ANDERS HAMMARGREN

(Bærum-Moss 4-2) For oss som er vokst opp på 80-tallet, var det merkelig å se Bærum trille ball rundt den gamle storheten Moss.

Det var ikke så mye fotball på TV før. Vi som er født på 70-tallet og vokste opp på 80-tallet, fikk sett den engelske tippekampen hver lørdag, VM/EM hvert annet år og europacupfinalen. Det var vel egentlig dét.

Av norsk fotball gikk ikke en gang landskampene på TV. Bare cupfinalen ble sendt direkte.

Svært sjelden fikk vi derfor se norsk kliubbfotball live.

En av de få direktesendte norske klubbkampene, var seriefinalen i 1987, som involverte lørdagens motstander, Moss.

Så vi benket oss foran skjermen for å se kampen i 1987-sesongens siste serierunde. NFF hadde truffet maks med serieoppsettet, og Molde tok i mot Moss til siste seriekamp.

Dette var året da tre poeng for seier var innført, og uavgjorte kamper ble avgjort på straffesparkkonkurranse der vinneren fikk to poeng, og taperen ett – akkurat som det praktiseres i ishockey i dag.

Straffesparkkonkurransen ble ingen suksess, og ble fjernet året etter. Men tre poeng for seier var kommet for å bli.

Med Molde og Moss på 41 poeng før siste serierunde, var det duket for seriefinale på gamle Molde stadion. Der pøste hjemmelaget på, men det var bortelaget som scoret.  Først ved Carsten Backe, så ved Geir Hænes. 12 000 mennesker på stadion og foran hele TV-Norge, fikk Moss og deres trener Nils Arne Eggen tildelt seriegullet.

Jan Kristian Fjærestad gikk av banen uten å score, men ble toppscorer. Førsteelleveren besto av spillere Einar Jan Aas, Rune Tangen, Erland Johnsen og islendingen Gunnar Gislason.

Samme år rykket Bærum ned til nivå fire.

Real Madrid besøkte Melløs til kamp i europacupen for serievinnere, mens vi hadde seriekamper mot Aurskog/Finstadbru, Jardar, Kløfta og Steinberg (og Stabæk, for øvrig).

For oss som husker 1987, var det smått surrealistisk å se Bærum totalt overkjøre Moss i lørdagens oppgjør.

Suser fra Sandbu

I de først 20 minuttene var lagene jevnbyrdige, før Bærum tok grep.

Lars Sandbu tok ballen ned på «kassa» og så klinket til fra vel 25 meter etter litt over halvtimen spilt. Etter det så alt Bærums-gult ut.

KJEMPETREFF: Lars Sandbu scoret igjen på et herlig langskudd. FOTO: ANDERS HAMMARGREN

KJEMPETREFF: Lars Sandbu scoret igjen på et herlig langskudd. FOTO: ANDERS HAMMARGREN

– Jeg hørte mange som ropte på å få ballen, så jeg hadde fått kjeft om jeg ikke hadde scoret der. Idet ballen forlater foten, kjenner du om det blir mål eller ikke, sier Sandbu.

Erblin Llullaku satte inn 2-0 i det 42. minutt etter forarabeid av Eirik Nervold, som slo ballen inn fra venstrekanten. Marius Lundemo fikk ikke kontroll over ballen i duell med keeper, men Llullaku var der og dyttet ballen inn. 37 sekunder seinere gjorde samme mann 3-0, etter at angrepet hadde startet ved at Edo Colic hadde brutt et Moss-angrep etter avspark.

3-0 sto seg til pause.

Pølse i vaffel

De besøkende fra Østfold hadde knapt rukker å fortære den vanlige  pølsa i vaffel, før Daniel Berg gjorde 4-0, skrudd inn i lengste hjørne med hans følsomme venstrefot.

Bærum fortsatte å dominere totalt, før det sakte dabbet av.

Da kom Moss mer inn i kampen, og reduserte to ganger.

– De siste 20 minuttene ødelegger totalbildet. Det er noe med hodet og med konsentrasjon. I store deler av kampen gjør vi akkurat som vi vil – ballfører har hele tiden masse alternativer. Etter hvert får vi mye unødvendige balltap, og når det er spilt 70 minutter, så merkes det at du har 70 minutter i beina – det blir adskilling tyngre å løpe. Men det må vi greie, sier kapteinen.

Alt i alt var Bærum desidert best, i en kamp der Moss bare i perioder yppet seg, og i store periode ble totalt utspilt.

Av det som en gang var Moss, er det bare lukta igjen.

Men den er vel egentlig borte den også.