Alles wunderbar!

Den tdligere storspilleren Christian Ziege var på Kadettangen onsdag, som trener for Tysklands U19-landslag. FOTO: LARS JOHNSEN

Den tdligere storspilleren Christian Ziege var på Kadettangen onsdag, som trener for Tysklands U19-landslag. FOTO: LARS JOHNSEN

Christian Ziege og Tysklands G19-landslag trente på Kadettangen.

 

Norge er åsted for kvalifiseringsspillet til G19-EM i Litauen neste år. I gruppe med Tyskland, Nederland og Kypros, skal de norske unggutta forssøke å nå sluttspillet. Dessverre ble ikke Marius Lundemo eller Simen Juklerød tatt ut, men det var noe internasjonalt over Kadettangen på tirsdag likevel.

For første gang siden vinter-OL 1952 kom et tysk landslag på besøk på Kadettangen. Den gangen var det ishockey, der Vest-Tyskland tapte 8-2 for USA. Denne gangen gjelder det fotball og G19-EM.

Den tidligere tyske landslagsspilleren Christian Ziege ruslet rundt på den grønne Kadda-matta, i kraft av å være trener for det tyske G19-landslaget.

Ziege spilte 72 landskamper for Tyskland, med EM-gull i 1996 og VM-sølv i 2002 som meritter. I tillegg spilte han for Bayern München, Milan, Middlesbrough, Liverpool og Tottenham – med ligagull i Tyskland og Italia som høydepunkter.

Ziege og de tyske juniorspillerne så ut til å kose seg.

– Norge er vakkert, og så langt i oppholdet har vi blitt godt fulgt opp. Så nå gjelder bare for laget å levere, sier visepresident i Det tyske fotbalforbundet (DFB), Dr. Hans-Dieter Drewitz.

Det spiller ingen rolle hvor mange landskamper du har. Du må bære utstyr. FOTO: LARS JOHNSEN

Det spiller ingen rolle hvor mange landskamper du har. Du må bære utstyr. FOTO: LARS JOHNSEN

– Her er det wunderbar!

Kunstgress – ny erfaring

EM-kvalifiseringen foregår på kunstgress – i Notodden o g Mjøndalen– og det er ikke de tyske spillerne vant til.

– Vi har ikke mye erfaring med kunstgress. Alle spillerne i troppen spiller i Bundesliga eller 2. Bundesliga, og der har ingen klubber kunstgress. De trener av og til på det, men i bunn og grunn er dette en ny erfaring for oss.

I noen tyske byen har kommunene begynt å anlegge kunstgressbaner, for å få en bedre utnyttelse året igjennom.  Det er klimautfordringer i Tyskland også, med tanke på gode gressbaner hele året igjennom. Men dette gjelder først og fremst for breddeidrett for de yngste.

– Men for tekniske spillere, er en god kunstgressbane bedre enn en humpete gressmatte, sier Drewitz.

De vil rett og slett forsøke å vende seg til kunstgress, før EM-kvalifiseringskampene.  De mangler sine to beste spillere, som er med i U21-EM som starter i Israel onsdag, men har ellers en tropp bestående av spillere fra toppklubber.

– Trenerne var ikke overbegeistret for at man skulle spille på kunstgress. Man liker seg på best på «hjemmebane». Men vi må akseptere det. Jeg har vært med i flere tiår, og overvar et VM i Nigeria. Der var det også kunstgress. Vi kan ikke si at «dit drar vi ikke».

Ingen tvil om hvem som er passasjerer i denne bussen. "Die Nationalmannschaft" - landslaget. FOTO: LARS JOHNSEN

Ingen tvil om hvem som er passasjerer i denne bussen. «Die Nationalmannschaft» – landslaget. FOTO: LARS JOHNSEN

Morgendagens tyske fotballstjerner i klubber som Bayern München, Stuttgart og Köln varmer opp. FOTO: LARS JOHNSEN

Morgendagens tyske fotballstjerner i klubber som Bayern München, Stuttgart og Köln varmer opp. FOTO: LARS JOHNSEN

 

 

 

 

 

 

 

Langsiktig arbeid

Tysk fotball surfer med en skikkelig medgangsbølge om dagen. Men det er knallhardt arbeid over tid som ligger til grunn for suksessen.

– Vi har forskjellige systemer for å følge opp unge spillere Vi har 21 fotballkretser i landet – der Bayern er desidert størst, både i areal og antall spillere –  som jobber veldig intensivt med de yngste. Fotballforbundet har skapt 309 «støttepunkter» fordelt på hele landet – altså sentre der vi samler talenter i hver region til trening en til to ganger i uka fra de er 12-13 år. Der tilbyr vi trening på basisferdigheter, som da kommer i tillegg til treningene de unge har i sine klubber. På toppen av kjeden har vi ligaklubbene, og her er det Deutsche Fussball-Liga (tilsvarer Norsk Toppfotball) som har ansvaret, og hver klubb i de to øverste divisjonene må ha ungdomsakademi.  De må ha et visst antall trenere med lisens, et visst antall naturgressbaner og annen infrastruktur, fysioterapeuter og leger

Satsingen har båret frukter, men det har tatt 14 år.

– Det har vært en lang vei, det har krevd tålmodighet. Men det har vist seg de siste årene at fotballen som spilles i Tyskland nå, er svært severdig. På 90-tallet var det langt fra tilfelle. Da gikk det lang tid mellom de positive tilbakemeldingene. Da sa man: «Motstanderen spiller god fotball, men Tyskland vinner». I dag spiller vi også god fotball.

Tyske lag spillere ikke med libero og to manndekkere i forsvar lenger.

– Nei. Den tida er forbi!

Visepresident i det tyske fotballforbundet, Hans-Dieter Drewitz, og delegat Klaus Regenhardt koser i sola på Kadettangen. FOTO: LARS JOHNSEN

Visepresident i det tyske fotballforbundet, Hans-Dieter Drewitz (t.v.), og delegat Klaus Regenhardt koser i sola på Kadettangen. FOTO: LARS JOHNSEN

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *